Rapporter


Expo Research producerar årligen ett antal rapporter, dels i tryckt form men även som PDF för nerladdning.
Rapporten Stängda dörrar

Stängda dörrar

Sveriges lagstiftning mot diskriminering är ett luftslott. Vi har ett abdikerat rättsskydd där rättigheter ofta bara finns på pappret. Det visar rapporten Stängda dörrar som beskriver minoritetssvenskars upplevelser av hatbrott, diskriminering och möjligheter till upprättelse.
 rapport folk familj fosterland

Folk, familj och fosterland

Sverigedemokraterna vill profilera sig som ett parti för kvinnor. Samtidigt hotar nationalistiska partier i Europa på punkt efter punkt de fri- och rättigheter som kvinnor har kämpat för i decennier. I denna rapport av Expo och Kvinna till Kvinna granskar vi nationalismens konsekvenser för jämställdhet.
 rapport patriotism and patriarchy

Patriotism and Patriarchy

In recent years, nationalism has gained a foothold in Sweden and across Europe. Nationalist forces in all countries are mobilising, and talks and cooperation between different nationalist parties and movements are increasing. This report examines the impact of nationalism on gender equality.
 rapport lokal samverkan mot intolerans

Lokal samverkan mot intolerans

I det här materialet har exempel från fem kommuner lyfts fram. Gemensamt för dessa kommuner är att det funnits en insikt om att främlingsfientlighet kan förebyggas i samverkan med aktörer i lokalsamhället.
 lokal antirasism sofie casserlov

Lokal antirasism: En studie av elva antirasistiska initiativ

Syftet med studien är att få en tydlig bild av hur den lokalt förankrade antirasismen ser ut och vilka utmaningar antirasister som engagerar sig lokalt ställs inför.
 intoleransens pris

Intoleransens pris

Stiftelsen Expo, Teskedsorden och Kungälvs kommun har tagit inititiativ till en rapport om de ekonomiska konsekvenserna av att arbeta förebyggande mot intolerans. Resultatet är att kommuner kan spara miljonbelopp på att engagera sig.
res organiserad intolerans finland sverige

Organiserad intolerans i Sverige och Finland

Rapporten redogör för finska och svenska högerextrema gruppers samarbete över gränserna.
res threatening visibility

Threatening Visibility – Radical right Homophobes in European Parliaments

This Expo report describes what influence radical right parties have in the parliaments of Europe, and what role they may play when it comes to defending or not defending human rights, and LGBT rights in particular.
ett hot mot synligheten

Högerextrema homofober i europeiska parlament 2012

Rapporten belyser situationen gällande HBT-personers rättigheter i Europas länder.
Kartläggning av Sverigedemokraternas kommunpolitik

Sverigedemokraterna i kommunerna

Expo Research har kartlagt över 1700 kommunala motioner som Sverigedemokraterna lagt mellan 1991 och november 2011.
Counterjihadrörelsen - en del av den antimuslimska miljön

Counterjihadrörelsen - en del av den antimuslimska miljön

Rapporten "Counterjihadrörelsen" utgår från centrala counterjihadbloggar och kartlägger rörelsens idévärld, dess viktigaste medlemmar och rörelsens aktiviteter. Rapporten fokuserar på counterjihadrörelsen i Europa.
Rapport om den antimuslimska miljön

Den antimuslimska miljön - idéerna, profilerna och begreppen

Rapporten redogör för tongivande profiler inom den internationella antimuslimska miljön, centrala begrepp samt texter och kommentarer i den svenska bloggosfären.
intolerans omslag

Intolerans14

Intolerans14 visar att nazistiska och rasistiska grupper ökade sina aktiviteter med 23 procent under valåret 2014 jämfört med året innan. I snitt genomförde den rasideologiska miljön sju aktioner dagligen.
 expo intolerans webb

Intolerans 13

Expos årsrapport Intolerans13 visar att vi nu ser den största nazistiska kraftsamlingen sedan andra världskriget. Bland annat frodas det nazistiska Svenskarnas parti i kölvattnet av Sverigedemokraternas framgångar.
 intolerans

Intolerans 12

För första gången sedan Expo började ge ut årsrapporter ökar den rasideologiska miljöns aktiviteter. Bakom ökningen står det nazistiska Svenskarnas parti. Det visar Expos årsrapport för år 2012.

Den rasideologiska miljön

Glesare demonstrationståg, färre aktiviteter och ett minskat antal grupper. Det visar Expo Researchs fjärde årsrapport om den rasideologiska miljön i Sverige.
expo arsrapport

Svensk vit makt - årsrapport 2010

I årsrapporten Svensk vit makt kartläggs vit makt-miljöns utveckling under 2010.
expo arsrapport omslag

Svensk vit makt - årsrapport 2009

I årsrapporten Svensk vit makt 2009 kartläggs utvecklingen i en miljö som har rasism och antidemokrati som sin politiska grund.
svensk vit makt omslag litet

Svensk vit makt - årsrapport 2008

För första gången presenteras en heltäckande bild av den svenska vit makt-rörelsen. Expos årsrapport om vit makt-miljön 2008 är den första i sitt slag.

Ur arkivet